Vietnam resmi adı ile Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da, Çinhindi Yarımadası'nın doğusunu kaplayan bir ülkedir. Uzun dar bir kara parçası üzerinde yer alan Vietnam'ı, kuzeyde bırakan Çin, batıda Kamboçya ile Laos, güneyde ve doğuda Güney Çin önce Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam olarak iki ayrı cumhuriyete bölünmüş olan ülke, 1976'da Vietnam sosyalist Cumhuriyeti olarak birleşmiştir. Vietnam dağlık bir ülkedir. Song-Koi ve Mekong deltaları önemli alçak düzlüktedir. Kıyı ovaları doğruda yer alır. Ormanlık, dağlık bölge geri kalan toprakların büyük bir bölümünü kaplar. Başlıca ürünleri; pirinç, manyok, kocadarı, mısır, kahve, çay, kauçuk, el işleridir. Önemli kentleri; Ho Şi Mingh, Hanoi, Haifong'dur. Eğitim; 12 yaşına kadar parasız ve zorunludur. Kuzey Vietnam ile Güney Vietnam 1976'da tek ülke olarak birleşti, ama yıllarca süren savaş ve bombardıman sonucu büyük bir yıkıma uğramıştır.
Vietnam, s harfi biçiminde uzun ve dar bir ulustur. Çinhindi olarak bilinen yarımadanın doğu kenarında Güneydoğu Asya'dadır. Komşuları arasında kuzeyde Çin, batısında Laos ve Kamboçya var. Güney Çin Denizi doğu ve güneye uzanır. Annam Cordillera dağları Vietnam'ın batı tarafının çoğunda yükselirken, bin millik (1.600 kilometrelik) bir kıyı şeridi doğuya hakim.
En dar noktasında, Vietnam sadece 48 kilometre genişliğindedir. Vietnam'ın en büyük nehirlerinden ikisi, güneydeki Mekong ve kuzeydeki Kızıl nehir, delta adı verilen büyük bataklık ovalarında Güney Çin Denizi'nde sona eriyor. Bu bölgeler, ülke halkının çoğuna ev sahipliği yapar ve pirinç ve diğer birçok ürün yetiştirmek için verimli bir zemin sağlar.
Vietnamlıların çoğu kırsal kesimde, özellikle kuzey ve güneydeki nehir deltası bölgelerinde yaşıyor. Son zamanlarda, insanlar Ho Chi Minh (eski adıyla Saigon) ve Hanoi'nin ana şehirlerine taşınmaya başladı. Vietnam'daki en popüler sporlar futbol, masa tenisi, voleybol ve dövüş sanatlarını içerir. Vietnam yemekleri, Çin ve Tayland tarzlarının bir karışımıdır ve deniz ürünleri ile ev yapımı meyve ve sebzelere sahiptir.
Komünist bir ülke olarak Vietnam'ın resmi dini yoktur. Ancak insanlar istedikleri zaman ibadet etmekte özgürdürler ve birçoğu Konfüçyüsçülük, Taoizm ve Budizm'in "Üç Öğretisi" ni takip eder.
Vietnam'ın dağlık arazisi, ormanları, sulak alanları ve uzun sahil şeridi, çok çeşitli vahşi yaşamı destekleyen birçok farklı habitat içerir. Vietnam'da 270 tür memeli, 180 sürüngen, 80 amfibi ve 800 kuş türü yaşamaktadır. Vietnam'da dev yayın balığı, Çinhindi kaplanları, Saola antilopları ve Sumatra gergedanları gibi birçok nadir ve olağandışı hayvan yaşıyor. Hükümet, hayvanlarını korumak için 30 park ve rezerv kurdu, ancak yaşam alanlarının çoğu kereste veya ekin yetiştirmek için temizlendiğinden şüphe ediyor. Tropikal ormanlar bir zamanlar Vietnam'ın çoğunu kapladı, ancak son birkaç yüz yılda, günlük kaydı orman örtüsünü sadece yüzde 19'a düşürdü. Hükümet, bu ormanlık alanların eski haline getirilmesi amacıyla bir yeniden ağaçlandırma programı başlattı.
Vietnam, Vietnam Komünist Partisi tarafından yönetilen sosyalist bir devlettir. Ulusal Meclis tarafından seçilen bir başkan, devlet başkanı ve silahlı kuvvetlerin komutanıdır. Atanmış bir başbakan hükümeti yönetir.Vietnam'ın ana ihracatı arasında ham petrol, deniz ürünleri, pirinç, ayakkabı, ahşap ürünler, makine, elektronik, kahve ve giyim bulunmaktadır. 1975 ve 1980'lerin sonunda, Vietnam esas olarak diğer komünist ülkelerle ticaret yaptı, ancak 1990'da Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana, diğer ülkelerle ticareti genişletti.
Vietnam'ın ilk medeniyetleri yaklaşık 5.000 yıl önce Red River Vadisi'nde ortaya çıktı. Bu kuzey kabileler, bölgeleri Nam Viet adlı bir krallık kuran bir Çinli lord tarafından fethedilen MÖ 207'ye kadar gelişti.
MÖ 111'de Nam Viet, Ngo Quyen adlı Vietnamlı bir komutan Çinlileri dışarı çıkaran bir isyan düzenlediğinde MS 939'a kadar kuzeyi yöneten Çin imparatorluğunun bir parçası oldu. Daha sonra hanedanlar ülkeyi Dai Viet olarak değiştirdi ve topraklarını güneye doğru genişletti. 1500'lerin ortalarında, Dai Viet rakip krallıklar arasında bölündü: kuzeydeki Trinh ve güneydeki Nguyen.
1802'de, bir Nguyen efendisi, Fransızların yardımıyla Trinh'u yendi ve Vietnam'ı yeniden adlandırdı. Ancak 1890'da Fransa Vietnam'ı ele geçirmişti.
Japonya II. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre kontrolü ele geçirdi ve savaş 1945'te Japonya'nın yenilgisiyle sona erdiğinde, Vietnam Komünist Partisi lideri Ho Chi Minh Vietnam'ı bağımsız bir ulus ilan etti. Fransızların Vietnam'ı geri alma girişimleri, Viet Minh adlı komünist Vietnamlılarla savaşa yol açtı. Mücadele 1954'te ülkenin komünist Kuzey ve komünist olmayan Güney Vietnam'a bölünmesiyle sona erdi. 1957'de güneyde Viet Cong adlı komünist isyancılar yükseldi. Kuzey ve Güney arasında savaş başladı ve ABD, Rusya ve Çin dahil olmak üzere diğer ülkeler de kısa sürede dahil oldu. Çatışma, komünistlerin güneyi geçip başkenti Saigon'u ele geçirdiği 1975'e kadar sürdü.